Skärblacka IF - Lotorp IF 5-1 (2-1)

Förutsättningarna såg ut att vara perfekta när man vaknade upp på lördagsmorgonen och visste att Skärblacka skulle spela sin första träningsmatch för säsongen. Damernas tremil i Holmenkollen gick å TV och solen sken som om våren var här. Jag, Filosofen och Anton Bäckstedt tog tåget in till Norrköping och mötte upp Chrille Sundell och vi begav oss till Sydvallen. Att man hade tagit på sig rejält med kläder visade sig vara ett klokt beslut då det blåste något fruktansvärt på Sydvallen idag.

Uppvärmningen fick en liten komisk inledning då FFK spelade precis innan, det är fortfarande oklart om Wieselgren pratade med någon av dem. Svanberg fick kaptensbindeln eftersom Sundell är skadad och drog igång uppvärmningen. Skärblacka ställde upp med en 4-2-3-1 uppställning. Holmgren, Helle, Larsson, Svanberg, Wall, Wieselgren, Poikela, J.Johansson, P.Larsson, Eklund, Lellep. På bänken satt Lindqvist, Ahl, D.Johansson, Lindgren, Fridström. Bäckstedt, Strandberg, J.Andersson, Strand, Nordholm var alla närvarande trots att de inte var ombytta.

Första halvlek
Matchen var inte mer än 15 sekunder gammal när Robin Wieselgren gick in tufft i en närkamp och drog på sig matchens första frispark. Kanske hoppades Wieselgren att Finspångsspelarna var kvar och kollade. Wieselgren har pratat mycket om att han vill visa Jeppe Johansson att han växt till och inte är en liten pojkspoling längre. Skärblacka spelade första halvlek i en otrolig motvind och man fick inte mycket att stämma de första 10 minuterna. Istället var det Lotorp och framförallt Jonny Borg som skapade det mesta även om man inte satte Holmgren på några riktiga prov inledningsvis.

Jonny Borg med bollen

Efter ca 10 minuter missade Wieselgren en nick på ett inkast och bollen rullade på hans lugg ner på bröstet och helt plötsligt brast Wieselgren ut i fullt skratt mitt under matchen och blev av med bollen. Wieselgren kom sedan snabbt på sig och ilsknade till i blicken och tog snabbt tillbaka bollen.  Efter 25 minuters spel gjorde Skärblacka säsongens första mål och det var föga överraskande Robin Wieselgren som byggde upp anfallet via sin balansroll. Wieselgren vann bollen på mittplan och spelade till Pontus Larsson som trollade sig förbi flera spelare och serverade Jocke Johansson som enkelt kunde lägga in 1-0. Direkt efter målet är åter igen Lotorps superstar Jonny i farten, Jonny springer på en djupleds boll och är i klar offsideposition. När han kommer ifatt bollen och tror att han har ett friläge blåser domaren av för offside varpå Jonny skriker "-Hur jävla sen är du?" med lite thailändsk brytning. Minuten efter gör Holmgren en svettig räddning nere vid ena stolproten.

Med 10 minuter kvar av första halvlek utökar Skärblacka ledningen till 2-0 och åter igen är det samma tre spelare inblandade. Robin Wieselgren får bollen på mitten och slår en krossboll till Jocke Johansson som slår en lysande genomskärare till Ponta Larsson som lägger in 2-0. Endast två minuter senare reducerar Lotorp på en välslagen hörna. Holmgren säger själv att han kommer på mellanhand men jag anser inte att han kan lastas för målet. På bänken pratades det om att det var Joel Eklund som gick bort sig i markeringen. Innan halvleken är slut har de båda lagen fått varsin jättechans. Först är det Felix som får bollen utanför straffområdet och skjuter på helvolley bollen i ribba (Scholes) Det är ett under att ribban står kvar. På övertid är det åter dags för Jonny som på nära håll nickar bollen mot taket med Holmgren når precis bollen och tippar den över ribban.

Sammanfattning
En ganska dålig halvlek om man ser på det spelmässiga från Skärblackas sida. Det är mycket felpass och ibland känns det som att mittfältarna inte vet hur de ska agera. Man får dock tänka på att Skärblacka spelade i en enorm motvind och var trots det bättre än sina motståndare. Lindqvist, Ahl, Lindgren, Fridström och Danne Johansson ersatte Holmgren, Jocke Johansson, Eklund, Poikela och Lellep i paus

Andra Halvlek

Kim Wall som gjorde sin första match någonsin som vänsterback drygade ut ledningen i den 50e minuten efter en fin passning från Pontus Larsson, jag tror Wall hann med 6 touch på 2 sekunder innan han lyckades fösa in bollen. Efter 65 minuter skjuter Wieselgren ett otroligt hårt skott från distans som träffar ribban som fortfarande skakar? Skärblacka har i detta läget av matchen tagit över totalt och Lotorp kommer inte över halva planen, troligtvis tack vare orken samt motvinden. Med 15 minuter kvar av matchen får en Lotorp spelare för sig att ta bollen med handen i straffområdet och domaren som förövrigt inte kan ha sprungit mer än en kilometer dömer straff. Mittbacken Ante Larsson kliver upp och slår den hårt till höger medan målvakten chansar fel.

Ni hör på klippet vilken stark vind det var under matchen

Matchen är nu väldigt avslagen och Skärblacka spelar bara av matchen vad det känns som. Helle, Wieselgren och Ahl bytte under andra halvlek och ersattes av Johansson, Lellep och Eklund. Jocke Johansson trivdes galant som högerback och man kunde tro att det var självaste Tony Hibbert som sprang fram och tillbaka på högerkanten med nummer 2 på ryggen. När matchen slutresultat fastställdes med 5 minuter kvar var det Jocke som slog hörnan som studsade ut till Svanberg som sköt bollen rätt upp i nättaket. Svanbergs första mål på 5 år? Lite noterbart är att i slutet av matchen så hade Skärblackas alla fyra försvarsspelare på plan gjort mål.

Som vi nämnde i införrapporten kommer vi ge poäng till de tre bästa spelarna varje match och vi har valt att kalla det "Skorstensligan" De tre bästa spelarna i varje match kommer alltså bli tilldelade 1-3 skorstenar och vi kommer föra en serie där man ser vilka som samlat ihop flest poäng.

3 skorstenar: Pontus Larsson
Gjorde 1 mål och 2 assist och låg bakom det mesta för Blacka i offensiv väg.

2 skorstenar: Joakim Johansson
1 mål 1 assist och slår hörnan som det blir 5-1 på. En mycket bra insats av Johansson.

1 skorsten: Kim Wall
Wall imponerar stort i sin debut som vänsterback, slår flera bra bollar och gör även ett mål.

Efter matchen begav sig laget till squashcenter för att spela KM i squash, Kim Wall gick segrande ur turneringen efter att ha besegrat Fidde Johansson i finalen.