Allmänt - Truppen - Intervjuer - Matcher - Träningar - Wieselgren

Skärblacka - FFK 4-0 (1-0)

Lite i bakgrunden av en annan stor match som spelades i München denna lördagen, spelades också en match fast på Skärblacka IP. Det var en match med lite derbykarraktär, nämligen matchen mellan Skärblacka och Finspång. Det var två lag som för tillfället håller till i varsin del av tabellen, Skärblacka med fyra raka segrar och Finspång med en seger och fyra förluster. De båda möttes en gång på försäsongen. Då vann Blacka med klara 3-0 men mycket har hänt sedan dess och lagen har ändrats en hel del. Därför var det lite osäkert hur utgången av matchen skulle bli.

Skärblacka som haft lyckan att kunna ställa upp med ett i stort sett idnetiskt lag i flera matcher i rad så när som på någon enstaka position startade matchen enligt följande (från höger):

Bam-Bam - Kalle, Jocke A, Ante L, Ponta W - John, Matte, Jacke, Jocke, Kim - Robban.
På bänken började Danne L, Jonte L och Ponta S.

Första halvlek:

Blacka var det laget som startade bäst. Under första kvarten skapade man flertalet lägen medan FFK hade lite problem att skapa något ordnat spel. FFK klarade att stå emot första pressen och nu jämnade matchen ut sig. Fram till pausvilan var det mest spel på mittplan och inget av lagen skapade några heta lägen. När det stod och vägde som mest kom så målet. undertecknad fick bollen rättvänd och kunde lägga fram den till en frilöpande Kim som enkelt lade 1-0 på sidan av målvakten. 1-0 var också resultatet pausvilan.

I puas snackade vi om att vi var tvugna att höja oss rejält. Vi skulle skärpa vårat passningsspel, press och markeringsspel för att på så sätt sätta ännu mer tryck på dom.

Andra halvlek:
blev lite annorlunda. Jag tycker att vi har bra koll på dom. FFK skapar egentligen ingen farlighet på hela halvleken. Men det gör knappt vi heller. Vi har jävligt svårt att få fram den sista passningen vilket gör att många fina lägen bara rinner ut i sanden. Allt eftersom andra halvleken går flyttar FFK fram sina positioner lite. Det öppnar jätteytor för oss vilka vi också ser till att ta vara på. Robban viker med 10 minuter kvar av matchen in från kanten och dra på ett riktigt löst skott, men tillräckligt hårt för att skapa problem för FFK-målisen. Bollen gick stolpe stolpe in och 2-0 var ett faktum. 3-0 kom bara minuter senare på straff. John blev nedriven och undertecknad kunde lägga in den. 4-0 kom också, nästan direkt efteråt. Undertecknad kunde slita sig fri på kanten och servera Robban som fortsätter att leverera då han gör sitt andra mål för dagen, dessutom med högern. 4-0 blir också slutresultatet.

4-0 tycker jag sett över hela matchen får ses som ett rättvist resultat. FFK var bra på mitten men det kändes som att det stannade där. Man hade förtvivlat svårt att skapa heta målchanser. Vi gör inte på något sätt en bra match. Faktiskt en av våra sämre men vi lyckas ändå att vinna vilket är starkt. Vi håller också den första nollan för säsongen vilket jag tycker våran backlinje är värd. Ytterligare en stark insats!

Nästa match är redan på tisdag. Då möter vi Åbackarna i åttondelsfinal i Östgötacuepen. Matchen spelas på City Gross Arena (tror jag) klockan 20:00. Rykten säger att Skärblacka kommer att få stuva om lite i backlinjen på grund av en skada men det är som sagt bara rykten. I övrigt kommer det att vara en liknande trupp som kommer till spel.

Il capitano!

Skärblacka - Jaguar 3-2 (2-1)

Under onsdagskvällen tog Skärblacka sin fjärde raka seger i seriespelet. Det var en skön och viktig seger. Skön för att vi vinner utan att imponera spelmässigt och viktig för att den innebär att vi hakar på Kurdiska i toppen av tabellen. Vi är i skrivande stund tre poäng efter Kurdiska som imponerar med fem raka segrar och 19-1 i målskillnad. Idag slog man för övrigt Finspång med 7-0 på Ryds konstgräs. Ett Finspång som vi ställs emot i nästa match redan på lördag hemma på IP.

Skärblacka - Jaguar

I snacket innan matchen sa vi att vi skulle fortsätta som vi gjort i dom tidigare matcherna, dvs. fortsätta att rulla boll, spela enkelt och hjälpa varandra i alla situationer. Vi skulle heller inte lägga kraft på något annat än vårat eget spel. Vi börjar rätt ok med bra koll och flera djupledsbollar som dock inte resulterade i något speciellt. I den 10 minuten kom så en kalldusch. En Jaguar-spelare tog emot bollen på halva och drog till på halvvolley. Bolle gick i en hög båge och över Simon som stod långt ute och inte vänta sig ett skott från den distansen. Bollen gick dock in och det var 1-0 till Jaguar. Knappt 10 minuter senare var det kvitterat. Vi vinner bollen högt och den levereras snabbt till Robban som med ett patenterat Robban-skott sitter stenhårt i mål. 1-1. Bara minuter senare är det dags igen. Vi vinner återigen bollen högt. Bollen spelas snett-inåt-bakåt till en fristående John som enkelt placerar in bollen till 2-1. Nu börjar vi få lite mer lugn och bättre koll på dom. Dom hotar egentligen bara med lite längre bollar mot en av deras snabba anfallare. Innan paus har John ett skott i ribban men 2-1 står sig till pausvilan.

Dom första 10 minutrarna av andra var viktiga konstaterade vi i paus. Vi satte därför högsta fart direkt och skapade mängder av målchanser. Flera hörnor, nickar och skott resulterade i ytterligare två ramträffar men borde resulterat i något mål. När sen 3-1 kom efter 10 minuter av andra var det därför något oväntat ett skott från 35-40 meter som satt (som ett smäck ;)). Kimmen drev fram bollen och drog iväg ett skott som fick en lurig studs men som målvakten i stort sätt kastade in i mål. Vi tackar och tar emot. Skönt att få lite lätta mål med oss också. Under de följande 10 minutrarna spelar vi lugnt och tryggt. Men sen kom en märklig situation. Vi får två spelare nedsparkade, får fördel men precis efter en frispark emot oss utan att fördelen getts. Jaguar tar den frisparken 10 meter förlångt fram och bollen når en offsidestående anfallare (typ 5 meter enligt säkra källor från kanten) och som kan lägga in 3-2. Surt men ändå ett godkänt mål. Härifrån och in handlar egentligen allt om Jaguar. Vi slår ifrån oss, sjunker djupt och dom tillåts spela och trycka ner oss ännu djupare. Dom skapar dock inte några riktigt heta lägen och vi lyckas hålla ifrån till FJÄRDE RAKA segern. Riktigt skönt!
En riktigt skön seger "som sagt" trots att vi i vissa stunder spelar uruselt. Dessutom faller in i att snacka med motståndare och domare även fast vi bestämt att vi inte skulle göra så (Jag inkluderat *skäms*) Vi visar dock styrka som ror hem det här efter alla om och men.
Matchens snyggaste: Kims kanonskott som resulterade i 3-1. Det hade ställt vilken allsvensk målvakt som helst ;)
Dagens fulaste: Pontas "dolda" slag som han enligt en Jaguarledare ska ha utdelat i samband med att han blev råkapad. Det var dock jävligt dolt. Endast en på hela IP såg det.
Dagens kallaste: Måste ha varit Robban som trots 17 grader och sol spelade i ett vadderat vinterunderställ. Brrr säger bloggen ;)
Nästa match spelas "som sagt" på lördag hemma på IP mot Finspång. Starttid för matchen är satt till 15:00.

BELIEVE

TOTTI

Örtomta - Blacka 2-6 (1-1)

Skärblacka tog på lördagen sin tredje raka seger i årets seriespel. Man avfärdade Örtomta borta på Örtomtavallen med klara 6-2 efter en ganska tuff match med många kort och flera lite märkliga domslut. Skärblacka tog ledningen tidigt genom Robban K som jävligt snygg dyngade in bollen i bortre krysset. I den 20 minuten fick ÖGIS en straff som man förvaltade. Fram tills dess hade Blacka ägt matchen fullständigt. Men straffen följdes av en period där Blacka var väldigt frustrerade och fokuserade på helt fel saker vilket spelet blev lidande av. 1-1 i paus.
I paus fick vi en del skäll av Micke som var riktigt förbannad över att vi la så mycket kraft på fel saker. Till en början i andra märktes det att spelarna tagit åt sig. 1-2 och 1-3 kom tidigt genom att undertecknad och Robban gjorde varsit mål. Blacka ägde nu matchen fullständigt och det dröjde inte länge innan det stod 1-4. Jocke P gjorde som Ashley Young och smekte in bollen i bortre krysset. I den 70 minuten hände sen något stort. Jonte Lindgren som blivit inbytt några moment tidigare gjorde målet som alla ville göra, nämligen 1-5, vilket också var Skärblackas 4000 a-lagsmål! Det är man först till i hela Östergötland. Grattis Jonte! Blacka Legens 4-ever ;)
Örtomta reducerade till 2-5 innan deras kapten drog på sig sitt andra gula kort vilket innebar att det var färdigspelat för honom i den matchen. Med två minuter kvar av matchen kom spiken i kistan. Robban som tidigare under säsongen varit lite frustrerad över att målskyttet inte släppt slog in 2-6, vilket innebar hans tredje för matchen och ett välförtjänt hattrick. Strax efter det blåste domaren för full tid.
Skärblacka har nu tre raka segrar i serien. Tre raka segrar på bortaplan. På det placerar man nu sig på en andra plats i tabellen. Närmast möter Balcka FF Jaguar hemma på IP. Den matchen spelas på onsdag klockan 19:00. Låt oss hoppas att Skärblackas fina spel håller i sig :D

Bilder från matchen mot Östria...

Våran stabila mittback får kramp efter att ha löpt
Mittbacken Charlie får hjälp med att stretcha ut lite tunga/klena ben ;)

Blackas spelare firar avancemanget i cupen.

Blacka vidare i cupen!

Skärblacka lyckades under onsdagkvällen med bedriften att avfärda IK Östria Lambohov med 3-1 hemma på IP och därmed säkra avancemang i cupen. Östria Lambohov som till vardags håller till i de övre regionerna av "trean" hade inte mycket att hämta mot ett för dagen hungrigt och väl diciplinerat Blacka.

Viserligen hade "Lambo" mycket boll (precis som vi trodde), men dom rullade mest runt i backlinjen och sökte efter passningar som kunde hota men skapade egentligen inte så jätte många chanser. Blacka däremot kändes hetare när väl lägena dök upp och man gjorde 1-0 via Jocke Poikela halvägs in i första efter ett fint förarbete av John Poikela. Då hade man innan det haft en boll i stolpen via Robban Karlsson och fått ett mål bortdömt för hands. 2-0 kom på en utav lagets två bonusstraffar som undertecknad slog in. 2-0 i halvtid, fullt rättvist.

I paus snackade vi om att vi skulle fortsätta att ligga rätt i positionsspelet och stänga mitten och därmed tvinga fram crossbollar från deras sida istället för att få rättvända spelare mot oss i mitten.

Det lyckades vi bra med. Vi vann också dom allra flesta duellerna som blev av dessa "crossar". 3-0 kom tidigt i andra. Undertecknad höll sig framme på en hörna och knoppade in sitt andra mål för dagen. När en timme var spelat tog vi våran andra bonusstraff i hopp om att göra 4-0 och därmed stänga matchen helt. Men straffen satte "Georga" "precis" utanför ;) Ungefär nu började också krafterna att sina för en del spelare. Vi sjönk långt tillbaka och "Lambo" pressade oss hårt. 3-1 kom därför inte helt oväntat med en kvart kvar efter en väldigt snygg individuell prestation av deras vänsterytter där han tog sig förbi två spelare innan han skickade in bollen i bortre krysset. Strax efter målet fick Charlie kramp (han gjorde ett patetiskt försök att skylla på något löptest i skolan men jag förstår ändå inte hur en mittback kan få kramp :P)
Efter ytterligare en kvart med krigande och en del maskning så stod det klart att Blacka vunnit matchen. 3-1.

3-1 (2-1 utan bonusstraff) mot ett lag som för tillfället leder "trean" efter fyra spelade matchen tycker jag är ett väldigt starkt resultat. "Lambo" saknade några ordinare (vet inte hur många) men det tar inte bort våran prestation. Nu ser vi hur bra vi kan vara när vi alla drar åt samma håll. Jag hoppas att vi kan fortsätta att göra det under hela säsongen, med start redan nu på lördag i och med matchen mot Örtomta. Ett lag som inte får underskattas. Då kan detta bli en jävligt rolig säsong!

I nästa omgång i Östgötacupen ställs vi mot Åbackarna som spelar i division 5 östra. Matchen spelas den 22 maj på City Gross arena i Lindö. Inga bonusstraffar ska slås.

IL CAPITANO / TOTTI

Andra raka!

Sturefors IF - Blacka IF 1-2 (1-1)

Så var årets andra match spelad. Den spelades i ett extremt blåsigt väder på en ganska ojämn och studsig plan nere i Sturefors. Kombinationen av dessa två parametrar medförde att det inte var något skönspel som publiken bjöds på denna jubileumsdag (Sturefors firade 80 år, grattis!).

Skärblacka kom till matchen med nästan exakt samma trupp som i den senaste vinstmatchen mot Sonstorp. Den ända förändringen i startelvan var att den för dagen sjuke Jacke ersattes av Ante Larsson. Startelvan såg ut enligt följande:

4-1-3-2: Simon - Ponta W, Kalle, Jocke A, Anton S - Ante L - John, Jocke P, Matte - Robban, Kim.
På bänken började Ponta S, Jonte L och Danne L.

Det var en försiktig början på matchen där båda lagen försökte att hållen bollen inom laget med passningar på mattan. Det stod ganska snart klart att detta var väldigt svårt och riskabelt då bollen studsade runt och var väldigt svårkontrollerad. Detta medförde att lagen började lyfta lite längre bollar för att inte riskera att få omställningar på sig. Om de korta markbollarna var svåra att slå så var det inget mot vad långbollarna var. Vinden tog allt som oftast tag i bollen och det var inte många bollar som hamnade med adress. Det var dock ändå på en kortare lyftning av Ponta W på högerkanten över till en helt fri John som öppnade matchen. John tog emot och lade enkelt in bollen i bortre hörnet. 1-0. Spelet fortsatte som det sett ut resten av havleken men innan domaren hann att blåsa av för pausvila så hann Sturefors att kvittera. Kvitteringen kom på ett långt inkast som Simon efter att ha fått en liten knuff varit på och styrt in i eget mål. Blackas spelare försökte påpeka knuffen för domaren men han var lika säker på sin sak (som Manchini är att United vinner ligan trots allt) och han godkände målet. 1-1 i paus.

Såg ut exakt som den första, långbollar utan adress följt av inkast. Den enda skillnaden var att Blacka lyckades lite bättre att ordna något som kan liknas som spel. Vi kämpade dock på och skapade lite lägen. Sturefors var inte heller helt ofarliga de gånger som dom kom fram. Framför allt på ett par hörnor. Det var med cirka 15-20 minuter kvar som Skärblacka fick en hörna. Jag själv som gjorde min sämsta match sen jag började spela för 22 år sen slog in den och där mötte Jocke A snyggt och kraftfullt kunde knoppa in 2-1, vilket också blev slutresultatet.

Det var en match som inte går till historien för att ha varit den mest skönspelade matchen. Men detta står inte i historieböckerna utan det gör resultatet och det fick Blacka med sig, väldigt skönt. 3 nya pinnar och den andra raka segern i serien.

Här näst möter Skärblacka, IK Östria Lambohov, en division 3-klubb från Linköping i Östgötacupen. Den matchen spelas på Skärblacka IP på onsdag klockan 19:00. Vi hoppas att många kan komma och stötta oss och bära oss fram till en bra match. Nästa match i serien är mot Örtomta borta på lördag klockan 12:00.

TOTTI

Sonstorps IK - SIF 1-4 (0-3)

Vid den här tiden förra fredagen satt jag och skrev en införrapport inför matchen mot Sonstorp. Jag var nästan helt klar för att lägga upp inlägget då datorn bestämde sig för att den gjort sitt för den gången. Några svordomar senare hade jag inte längre någon möjlighet att skriva något och så har varit fallet fram tills nu.

Matchen mot Sonstorps IK:
Matchen spelades på Sonstorps hemmaplan, Stråkvads IP i strålande sol och näst intill sommarvärme. Blacka kom laddade till matchen som var våran seriepremiär med en stark trupp. Vi ställde upp enligt 4-1-3-2 (från höger)

Fredda H - Pontus W, Kalle A, Jocke A, Anton S - Jacke - John, Jocke P, Matte - Kim, Robban

På bänken startade Danne L, Sebbe, Jonte L och Ponta S.

Som vi lyckats luskat ut innan så ställde SIK upp enligt en 3-5-2 uppställning.

Om själva matchen tycker jag att Micke redan har fångat händelseförloppet riktigt bra så jag tänkte citera detta med någon ändring:

"Vi börjar matchen just som vi hade pratat om. Vi satte fart på bollen och var aggresiva på motståndarna när dom hade bollen. Sonstorp släppte (precis som vi förutspått) till mycket ytor på kanterna som vi inte var sena att ta till vara på. Efter cirka 15 minuter får vi en av flera frisparkar som Kim slår in och som Jocke A är framme och styr in. 1-0.

Efter målet fortsätter vi på samma sätt som innan. Vi sätter hög press och vinner tack vare det bollen högt på mitten vid ett flertal tillfällen. Vid just ett sådant läge kommer bollen ut till Jocke P som helt ren lägger in bollen lika enkelt som läckert via en chipp över deras målvakt. 2-0. Innan halvlekens slut hinner John utöka till 3-0 sedan han förvaltat en fin djupledsboll. Det står 3-0 då domaren blåser för halvtidsvila.

I pausen snackar vi om att vi inte får bli bekväma och falla tillbaka utan fortsätta precis som vi gjort i första. Så blir dock inte fallet utan vi börjar slarva en del och det tar Sonstorp in i matchen. Dom skapar en del chanser (borde kanske ha haft en straff vid något tillfälle) men vi räddar dom, kommer tillbaka och skapar lägen som vi kanske borde avgjort matchen på. Men istället för 4-0 kommer reduceringen 1-3 efter en frispark där vi helt tappar markeringen. Närmre än så kommer dock inte Sonstorp och med 5 minuter kvar kan Anton utöka till 4-1 efter ett långskott som efter en lurig studs letar sig in i nätet. 4-1 blir så slutresultatet och vi kan ta med oss 3 sköna pinnar inför fortsättningen"
Det blev alltså seger i premiären efter delvis riktigt bra spel där vi släpper bollen enkelt, hittar nya positioner och gör oss spelbara och hjälper varandra med bra snack och mycket jobb. Hoppas vi kan fortsätta lika fint i kommande match som vi spelar borta mot Sturefors på Sturefors IP, på lördag klockan 15:00.
Jag vet egentligen inte så speciellt mycket om Sturefors mer än att dom vann en match i Östgötacupen innan dom blev utslagna och hittills i serien har en vinst (Jaguar hemma, 3-1) och en förlust (Kurdiska borta, 1-2). Dessutom firar dom 80-årsjubileum under lördagen så dom lär vara extra taggade just av den anledningen. Jag hoppas att vi all också är riktigt taggade så att vi kan bjuda publiken (som lär bli många) på fint spel och att vi dessutom kan göra dom lite besvikna genom att åka hem till byn med alla 3 poäng.