Allmänt - Truppen - Intervjuer - Matcher - Träningar - Wieselgren

Danske Banks cup

När februari månad går mot sitt slut varje år så drar den kända Östgötacupen igång. Numera Danska banks cup. En cup som kan ta laget du älskar till Svenska cupen. Kval åtminstone. Blacka var där för några år sedan då man fick Nyköping BIS i kvalet. Blacka då för tillfället i division 5 och Nyköping med gamla IFK spelaren Dago Funes i spetsen spelade i Division 2. Man åkte på stryk med en godkänd 0-3 förlust. Några år efter kunde det bli verklighet igen om man bara skulle slå Linghem SK hemma på Skärblacka IP. Vid vinst skulle man säkra en semifinal plats mot IK Sleipner men förlorade oturligt på straffar. Några år sedan dess har gått och kan blacka göra det igen? Året 2018?

63 anmälda lag var det i årets Danske banks herrcup. Blacka gick in i ett 6-lagsgruppspel där man fick på förhand en väldigt tuff grupp. Grupp I, med lag som Mjölby AI FF, Gusums IF, Östria Lambohov, Linghems SK, FC Orten så trodde folk att detta skulle bli en riktigt intressant och jämn grupp. Med många bra lag som Blacka, Mjölby och Östria Lambohov.
Mjölby som ses som stora favoriter till att vinna division 4 västra har inte legat på latsidan i vinter och har gjort klart med många bra spelare. Den som sticker ut mest är den vindsnabbe anfallaren Emil Dagnäs som stod för hela 38 mål i division 4 västra 2017. Då i BK Derby. En annan målskytt är Nils Lindsten som kommer närmast från Rimforsa där han tröck in 22 mål på 22 matcher. Lindsten hamnade på en tredje plats i västra skytteligan. Ett starkt anfallspar som Henka och Fabbe skulle få se upp med.
Östria Lambohov (division 6) har också ett bra lag på pappret. Spelare som har spelat i division 3 tidigare i sina karriärer. Där skulle även Blacka få emot sig 2 bonusstraffar.

Blacka - Mjölby AI FF 3-2 ( Grupp I )

Blacka skulle starta sin resa i cupen borta mot  Mjölby den 25:e februari på ett soligt men kallt Vifolkavallen. En match som skulle redan där kunna avgöra gruppens öde. Matchen startade bra från blackas sida då John P i den 9:e matchminuten gör blackas första tävlingsmål på ett väldigt fint sätt när han tar emot bollen och sedan på halvvolley drar dit den i bortre hörnet. Skön start för Blacka. Ledningen skulle inte hålla länge innan Dagnäs skulle även han ta emot en boll på bröstet och trycka dit kvitteringen på volley. 16 minuter spelade och 1-1. Innan halvtiden skulle Jocke P hinna bli nedriven i straffområdet, han tar straffen själv och skjuter oturligt i stolpen.
Andra halvlek kunde inte startat bättre för Blackas del då man gör 2-1 och 3-1 på bara 2 minuter efter brutala tavlor i Mjölby försvaret. Blacka kanske kände att nu hade man matchen och bara två minuter efter blackas tredje mål kommer reduceringen av Lindsten.  Blacka spelar av större delen av matchen men Mjölby gör ett sista försök och lyfter in bollar i Blackas straffområde men allt som kommer in går även ut. Domaren blåser av och blacka vinner en viktig första match i cupen.
Mål: John Poikela 1, Jakob Magnusson 1, Joachim Poikela 1

Blacka - Linghem 7-1 ( Grupp I )

Blacka kom till matchen med en väldigt viktig seger mot Mjölby medans Linghem kom med en förlust i bagaget mot Östria Lambohov.  En match där Linghem skulle behöva ta poäng om man skulle ha någon chans på avancemang.  Så skulle det dock inte bli! Matchen skulle då redan vara avgjord efter 25 minuter då Blacka redan hade en ledning på 3-0, Linghem tog sin bonusstraff direkt efter 3-0 målet och fick en reducering. Men bara 5 minuter efter så gör Blacka 4:an och sedan rinner det iväg.  5-1 i halvtid blir tillslut 7-1 och 3 enkla poäng för blacka i sin jakt på gruppsegern.
Mål: John Poikela 2, Mattias Eriksson 2, Joachim Poikela 2, Viktor Welander 1.

Blacka - FC Orten 7-2 ( Grupp I )

Blacka skulle även här köra över ett till motstånd. Man leder med 3-1 efter 20 minuter och då har även FC Orten tagit sin bonusstraff. Man leder med 5-1  i paus och vinner sedan med 7-2.
Mål: Viktor Welander 2, Mattias Eriksson 2, Lucas Larsson Jonsson 1, Jakob Magnusson 1, Sebastian Svahn 1

Blacka - Gusums IF 10-1 ( Grupp I )

En match som inte står med i Östergötland fotbollsförbund då Gusum är ett av lagen som blev uteslutna då man inte hade folk och var tvungna att lämna WO två matcher. Blacka var ett av lagen som fick möta Gusum och vann med hela 10-1!! Ett resultat som borde ha varit större då blacka missade ett antal riktigt fina målchanser.
Mål: Joachim Poikela 4, Viktor Welander 3, Mattias Eriksson 1, Jakob Magnusson 1, John Poikela 1.

Blacka - Östria Lambohov 7-3 ( Grupp I )

Blackas sista match i gruppspelet skulle spelas på Maxivallen i Eneby mot ett intressant Östria Lambohov. Vid vinst eller oavgjord skulle blacka ta gruppsegern men vid förlust så skulle man behöva ha en Mjölby vinst i sista omgången mot Östria Lambohov.
Matchen började blacka klart bäst. Man styrde och ställde och hade ett bollinnehav på 80%. Dem gångerna Östria vann bollen så blev Blacka väldigt aggresiva och vann tillbaka bollen direkt. Blacka hade full kontroll och i den 22:a minuten kommer första målet av Blackas lagkapten Matte. Tvåan kom inte långt efter av anfallskollegan Jocke P som även hinner dunka dit 3-0 på volley. Precis innan halvtidsvilan sätter Lambohov sin första straff. 3-1 i halvtid.
Andra halvlek börjar och efter bara 3 minuter in i andra väljer nu Östria att lägga sin andra och sista straff. Man sätter den också och hoppas att Blacka spelarna ska bli lite nervösa. Det blir man inte utan Blacka fortsätter lira vacker fotboll och efter 60 minuter spel sätter man väll ändå avgörandet när 4-2 kommer av Blackas little man Lucas Larsson Jonsson. Blacka fortsätter trycka på ett trött Östria Lambohov och resultatet hinner springa iväg till 7-2 innan Östria Lambohov får ett tröstmål till 7-3.
Mål: Joachim Poikela 2, Mattias Eriksson 2, Lucas Larsson Jonsson 2, John Poikela 1

5. FC Orten 0

Skärblacka, Mjölby och Östria Lambohov tog sig alla vidare till Danske Banks slutspel. Blacka lottades mot Assyriska IF i 16-delsfinalen. Mjölby lottades mot IK Sleipner och Östria Lambohov fick en drömlottning i LSW

Blacka - Assyriska IF 2-1 ( 16-delsfinal )

första halvlek startade trevande från våran sida, Assyriska får koppla greppet utan att egentligen skapa någonting. Trots ett övertag så är vi otroligt stabila. Vi jobbar oss in i matchen och börjar sakta ta över den. Vi börjar spela det passningsspel vi är skickliga på och hittar ofta runt på kanterna. Vi vinner flera gånger bollen högt upp i presspelet och det är också så vi gör 1-0 målet. Jakob vinner bollen högt och spelar Matte som en bit utanför straffområdet skjuter ett välavvägt skott intill stolpen. Inte helt otagbart, men vi tackar och tar emot. Vi fortsätter spela bra och vinna bollar högt upp. Med lite tur och mer skicklighet hade vi straffat Assyriska vid något av tillfällena.

I andra halvlek har vi en 1-0 ledning plus en straff att gå på vilket ger oss en trygghet med tanke på det stabila försvarsspelet. Av naturliga skäl måste Assyriska flytta fram mer folk och gå lite mer på rus samtidigt som vi blir lite mer försiktigare och rädda om resultatet. Assyriska för ha en hel del boll i andra halvlek utan att återigen skapa någonting förutom inläggssituatuoner som vi ganska lätt tar bort. Det skulle dock vara en andraboll på en hörna som skulle resultera i 1-1. Kutchi i Assyriska skjuter på en försvarande blacka spelare och ställer Ante i kassen helt. Otur! Annars hade Ante ganska lätt räddat även det läget. Assyriska får energi och vi försvarar oss väl samtidigt som vi har väldigt fina kontringar som vi kanske borde utnyttjat något av de på ett bättre sätt. Vi tar våran bonusstraff med ca 5 min kvar och Anton sätter den distinkt intill stolproten och 2-1 på tavlan. Resten av matchen försvarar vi oss väl och vi vinner matchen med 2-1.

sammanfattningsvis är jag nöjd med sista 30 i första halvlek och att vi är väldigt stabila. Andra halvlek blir av naturliga skäl lite mer passiv, men jag är nöjd med våran arbetsinsats och att vi kontrar såpass starkt som vi gör utan att denna gång lyckas med det sista. Trots att vi inte gör våran bästa match så vinner vi mot ett topplag i div3 vilket visar att vi håller högklass. Nu har vi flera gånger bevisat för oss själva att vi presterar bra även mot högklassiga lag. Sett till klara målchanser så vinner vi rättvist. I övrigt är det en match som blir mycket kamp från båda lagen mer än skönspel.

// Henrik Andersson

Vinsten mot Assyriska kändes bra.

Blacka - AC Studenterna 1-0 ( 8-delsfinal )

Fredagen den 13:e April skulle Blacka ta sig mot Linköping för att möta ett kämpastarkt Studenterna på Linköping Arena. Ett studenterna som har flera spelare som spelar/spelat på en väldigt hög nivå. Vi visste om att de va starka och ett rutinerat lag som precis som vi vill spela en fotboll som bygger på ett bra passningsspel.

Det är som förväntat vi som får föra matchen och hålla uppe tempot i matchen.

Vi startar bra och sätter rejäl press som Studenterna ofta spelar sig fast i. Tyvärr kommer vi inte igenom i det sista och Studenterna försvarar sig på ett bra sätt. Studenterna kommer upp i ett par

farliga kontringar och fasta situationer annars är man ganska så försvarande i första halvlek. Vi har problem att hålla bolltempot uppe samtidigt som Studenterna försvarar sig på ett bra sätt och drar ner på tempot i matchen. När vi går ut i halvtid så har vi en bra känsla inför andra halvlek trots att de heta målchanserna uteblev, dock va känslan att inte Studenterna skulle orka.

Andra halvlek tar vi kommandot direkt och det tar inte långtid innan domaren hittar ett guld kort på en Student spelare som också är hans andra och genererar i ett rött kort. Ett redan trött Studenterna skulle få jobba hela andra halvlek med en man mindre. Vi parkerar resten av halvleken på Studenternas planhalva, dock är passningstempot och tålamodet halvdant vilket gör att Studenterna relativt enkelt slår ifrån sig. Ju längre halvleken lider ju bättre målchanser dyker dock upp och det blev tillslut ganska frustrerat på sina håll när vi inte satte dit lägena. Våran notoriske målskytt Jocke P skulle dock få en djupledsboll som han skulle förvalta snyggt och distink i bortre hörnet. Sedan fortsätter vi hålla boll och döda matchen på ett bra sätt och bör avgöra matchen vid ett par tillfällen. Sista 5 skulle dock Studenterna chansa och flytta upp i princip allt man hade, men vi höll emot på ett starkt sätt och segern va på sin plats.

En godkänd match som va svårspelad. Ett studenterna som backade hem och va skickliga på att döda ytor gjorde det väldigt svårt för oss. Ju längre matchen led så kontrade man dock med färre och färre spelare vilket gjorde att vi fick rejält övertag. Vi vinner klart rättvist och har flera chanser vi bör och måste förvalta på ett bättre sätt. Fredrik Holmgren gör en felfri insats i Antes och Kalles frånvaro och vi är återigen väldigt stabila. En målchans tror jag vi släpper till förutom hörnor.

Blacka klara för kvartsfinal! ( bilden tagen från en annan match )

Skärblacka IF är alltså klart för Kvartsfinal i Danske Banks cup. man kommer att få möta vinnaren mellan Sylvia och BK Derby hemma på Blacka IP. Det kommer bli en riktigt fin fotbollsfest på IP.
Datumet för kvartsfinalen är inte spikad.